Yargıtay'ın suç duyurusunun ardından sessizliğini koruyan Anayasa Mahkemesi, Anayasa Tarihi Galerisi’ni 360 derece sanal tur teknolojisi ile kullanıma açtığını duyurdu.
Gezi Davası’nda yargılanırken milletvekili seçilen Can Atalay ile ilgili hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi, Yargıtay’ın suç duyurusundan 11 gün sonra ilk paylaşımını yaptı. Verdiği hak ihlali kararının uygulanmaması ve başta AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli olmak üzere iktidara yakın isimler tarafından hedef gösterilmesine ilişkin herhangi bir değerlendirmede bulunmayan AYM'nin sosyal medya hesabından 'Anayasa Tarihi Galerisi'nin 360 derece sanal tur teknolojisi ile ziyaretçilere açıldığı duyuruldu. AYM'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Dünyadaki ve Osmanlı Devleti döneminden bu yana Türkiye'deki anayasal faaliyetlere ilişkin bilgilendirmelerin yer aldığı galeride Anayasa Mahkemesinin kuruluşunun yayımlandığı Resmî Gazete'nin nüshası, ıslak imzalı kararlar, geçmişten bugüne Mahkemede kullanılan daktilo, telefon ve çeşitli materyaller, eski mahkeme üyelerinin cüppe ve kepleri sergilenmektedir. Sanal tur içeriğine aşağıdaki linkten ulaşılabilir" ifadeleri yer aldı. https://twitter.com/AYMBASKANLIGI/status/1726598525536866712 AYM, bir önceki paylaşımını 9 Kasım'da yapmıştı. https://tele1.com.tr/yargitaydan-can-atalay-karari-2-955905/NE OLMUŞTU?
Gezi Davası'ndan mahkum olduktan sonra milletvekili seçilen ve Anayasa Mahkemesi'nin hakkında ihlal kararı verdiği Avukat Can Atalay'ın dosyası Anayasa Mahkemesi tarafından yerel mahkeme olan İstanbul 13. Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Mahkeme, dosyada karar verme yetkisinin Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nde olduğunu belirterek dosyayı bu daireye iletmişti. Dosyayı inceleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi, önceki kararının doğru olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına uyulmamasına hükmetmiş ve Can Atalay'ın mahkumiyet kararını onamıştı. Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını belirten Yargıtay 3. Ceza Dairesi Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunmuştu. Atalay’ın milletvekilliğinin de düşürülmesi için TBMM’ye bildirimde bulunan Daire, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik işlemlere başlanması için kararın bir örneğinin TBMM Başkanlığı'na gönderilmesine hükmetmişti. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin 'birçok yanlışı arka arkaya yapar hale geldiğini' söyleyerek, "Parlamentomuz da bu konularda ağır hareket ediyor. Yani birçok terörist parlamentoda dokunulmazlıkların kaldırılması süreci geciktiği için kaçtılar, yurt dışına çıktılar. Bunların bu kadar ağır ele alınmaması gerekiyor. Çok seri kararla bu işlerin bitirilmesi lazım" demişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Yargıtay'dan yana taraf olup, AYM'nin kapatılması ya da yeniden yapılandırılması gerektiğini söylemişti. Bahçeli bu konuda Meclis'e de çağrıda bulunarak, "Yargıya saygı mecburidir, bu kararın gereği TBMM’de derhal yapılmalı, konu kapatılmalıdır" ifadelerini kullanmıştı. https://tele1.com.tr/ozelden-kurtulmusa-aymyi-zayiflatacak-bir-gundemin-icinde-olmayiz-953702/ https://tele1.com.tr/aymye-bireysel-basvuru-kalkiyor-mu-adalet-bakanindan-aciklama-952694/
Kaynak: TELE1