105 kişiye mezar olan sitenin projesini onaylayan MHP’li eski başkana dava

Yayın tarihi: 21 Ağustos 2024 Çarşamba 6:16 pm - Güncelleme: 21 Ağustos 2024 Çarşamba 6:16 pm

Kahramanmaraş merkezli depremlerde, Osmaniye’de 105 kişiye mezar olan Bilge Sitesi’nin mimari ve betonarme projesini onayladığı tespit edilen dönemin MHP’li Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ve 3 kamu görevlisi hakkında dava açıldı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Osmaniye’de bulunan Bilge Sitesi’nin yıkılmasıyla 105 kişi yaşamını yitirdi, 6 kişi de yaralandı. Bilge Sitesi davası kapsamında; söz konusu yapının mimari ve betonarme projesinin o dönem Osmaniye Belediyesi İmar Müdürlüğü’nde görevli personel konumunda bulunan şüpheliler eski Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Sevinç Ayşe Argun, Hülya İnan ve Mustafa Nalbant tarafından onaylandığı tespit edildi.

ANKA Haber Ajansı’nın edindiği bilgiye göre; Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı, şüphelilerin kamu görevlisi olması nedeniyle 19 Haziran 2023 tarihinde Osmaniye Valiliği’nden soruşturma izni talep etti. Osmaniye Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede ise 20 Eylül 2023 tarihinde şüpheliler hakkında soruşturma izni verilmemesine karar verildi. Bu kararın ardından Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı ve depremde yakınlarını kaybedenlerin aileleri, Adana Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazda bulundu ve şüpheliler hakkında soruşturma izni verilmesine karar verildi.

MHP’Lİ BAŞKAN SORUMLULUĞU KABUL ETMEDİ

Kara ve 3 kamu görevlisi hakkında soruşturma izninin verilmesinin ardından Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianame Osmaniye 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu ve dava açıldı. Bu kapsamda Kara ve diğer şüphelilerin ifadesi alındı.

MHP’li Kara ifadesinde özetle, “Bilge sitesi A Blok sayılı apartmanın deprem sebebiyle yıkılmasına yönelik olarak Osmaniye İlçe Belediye Başkanlığı’nda İmar Müdürü olduğu dönemde İmar Müdürü olarak, ruhsat alınması amacıyla belediyeye verilmiş olan dokümanların ve ilgi eklerinin eksiksiz olması ve ruhsat onayı için verilen bu dokümanların tam olması hasebiyle mimari ve statik projelerin tarafınca imzalandığını, Osmaniye proje tarihinde afet bölgesi kapsamında olmadığını ve kendisinin de imar müdürü olarak kontrol sorumluluğunun tamamen evrak üzerinden yapılan bir görev olduğunu, bunun dışında projenin ve yapının ilgili yönetmeliklere uygun tamamlanması noktasında sahada ve yerinde bir kontrol sorumluluğunun olmadığını, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini, hakkında takipsizlik kararı verilmesini, takdir aksi yönde ise diğer şüphelilerden dosyanın tefrik edilerek soruşturmaya devam olunmasını talep ettiğini” beyan etti.

Depremde 89 kişiye mezar olan sitenin müteahhidi cezaevinde rahatsızlanıp öldü

Kaynak: TELE1