Tüketici Hakları Derneği elektrik zammı için dava açmaya hazırlanıyor

Yayın tarihi: 27 Kasım 2019 Çarşamba 12:03 pm - Güncelleme: 27 Kasım 2019 Çarşamba 12:06 pm

Gelir düzeyi açısından OECD‘nin en pahalı elektriğinin kullanıldığı ülkesi Türkiye . “İnsanları saf yerine koymanın anlamı yok diyen, Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, “Elektriğe yapılan zam Bakanlar Kurulu‘nda onaylandığında, iptali için dava açacağız” dedi.

OECD’nin 2006 rakamlarını içeren araştırmasına göre, OECD ülkeleri içinde en pahalı sanayi elektriğini 12.2 sent ile İrlanda kullanıyor. Yüzde 10’luk zamla Türkiye’de kullanılan sanayi elektriğinin fiyatı 11 sente çıkacak. Böylece Türkiye, yine sanayi elektriğinin fiyatının 11 sent olduğu Portekiz ile beraber OECD’nin en pahalı elektriğini kullanan iki ülkesinden birisi olacak.

Hükümet, açıkladığı gibi elektrik fiyatlarına konutta yüzde 15, sanayide yüzde 10 zam yaparsa, hem sanayici yanacak hem de yurttaşa diğer OECD ülkelerine göre büyük haksızlık yapılmış olacak. OECD‘nin 2006 yılı rakamlarını içeren son araştırmasına göre, OECD ülkeleri içinde en pahalı sanayi elektriğini 12.2 sent ile İrlanda kullanıyor. Yapılacak yüzde 10‘luk zamla Türkiye‘de kullanılan sanayi elektriğinin fiyatı 11 sente çıkacak. Böylece Türkiye, yine sanayi elektriğinin fiyatının 11 sent olduğu Portekiz ile beraber OECD‘nin ikinci en pahalı elektriğini kullanan iki ülkesinden birisi olacak.

Bu ülkeleri, 10.9 sent ile Avusturya, 10.5 sent ile Macaristan izliyor.

Gelirine göre yurttaşa haksızlık OECD ülkelerindeki 2006 yılı elektrik satış fiyatlarına göre, OECD ülkeleri içinde konutlarda ise en pahalı elektriği kilovat saat başına 25.8 sent ile Hollanda kullanıyor. Hollanda‘yı 19.9 sent ile İrlanda, 18.6 sent ile İngiltere izliyor. Yapılacak yüzde 15 ‘lik zamla birlikte Türkiye‘de konutlarda kullanılacak elektriğin fiyatı 12.8 sent‘e çıkacak.

 

İYİ Parti’den AKP’ye ‘elektrik zammı’ göndermesi

Gelir düzeyi açısından OECD‘nin en pahalı elektriğinin kullanıldığı ülkesi Türkiye

Diğer OECD ülkelerine göre düşük kalmasına karşın, tüketicinin gelir düzeyi açısından bakıldığında bu rakam Türkiye‘yi OECD‘nin en pahalı elektriğinin kullanıldığı ülkesi yapacak.  Buna göre, Türkiye‘deki kişi başına gelir düzeyi sabit tutulduğunda, Türkiye‘yi 8.7 sent ile Polonya, 8.5 sent ile Slovakya, 7.1 sent ile Macaristan ve 6.9 sent ile Meksika izliyor.

TÜKETİCİ DERNEKLERİ İPTAL DAVASI AÇACAK

Emo Başkanı Özkul; Sanayici zamma tepkili AKP‘nin yeni yıl hediyesi

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, elektrik fiyatlarına yapılacak zammın, Türk sanayisinin rekabet gücünü önemli ölçüde azaltacağını, “sanayicinin, ihracatçının gardım iyice düşüreceğini” kaydetti. Aygün, yazılı açıklamasında, TEDAŞ‘ın en son tarife değişikliği yaptığı Kasım 2003‘ten bu yana dolar kurunun yüzde 20‘ye yakın düştüğü için elektrik fiyatlarının, dolar bazında yüzde 25 oranında zaten zamlandığına dikkat çekti.

“Elektriğe yapılan zam Bakanlar Kurulu‘nda onaylandığında, iptali için dava açacağız” diyen Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkam Turhan Çakar, zammı, “İnsanları saf yerine koymanın anlamı yok.

Gerçekler ortada… Zamlarla 1 Ocak 2008‘den itibaren tüketiciler çarpılacaktır” sözleriyle eleştirdi.

Elektriğe yapılan yüzde 17.4 kik zammı hükümetin nükleer enerjiyi uygulama politikasının bir parçası olarak değerlendiren Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Şube Başkam Tuncal Özkul, “Bu aynı zamanda AKP hükümetinin halka yeni yıl hediyesidir” dedi.

AKP‘nin seçim öncesinde elektriğe 4 yıl boyunca zam yapmadıklarını vurgulamasının bir kandırmaca olduğunun, yapılan son zamla ortaya çıktığını söyleyen Özkul şunları söyledi: “Türkiye‘de efektrık üretiminin yüzde 50‘sinin doğalgaza bağlı olduğunun altını çizerek söylüyorum; bu enerji politikasından bir an önce vazgeçilip yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması zamanı geldi de geçiyor. Bu zam, ortalama şartlarda yaşayan bir aile için 45-50 lira ek yük getireceği gibi, diğer tüketim mallarına da yansıyarak ek bir yük daha getirecek.”