‘100 yıllık geriye gidişin hikayesidir bu cezalar’

Yayın tarihi: 26 Ocak 2022 Çarşamba 10:57 am - Güncelleme: 26 Ocak 2022 Çarşamba 10:57 am

Gazeteci Uğur Dündar, kendisine, TELE1’e ve gazeteci Sedef Kabaş’a uygulanan cezalara yanıt niteliğinde bir yazı yayınladı.

Duayen gazeteci ve TELE1 Sunucusu Uğur Dündar’a, geçtiğimiz günlerde RTÜK tarafından cezai yaptırım uygulanmıştı. Dündar, Sözcü’de paylaştığı yazısında verilen cezaları gündemine aldı.

“100 YILDA, 100 YILLIK GERİYE GİDİŞİN HİKAYESİDİR BU CEZALAR”

Dündar’ın yazısı şu şekilde:

“Atatürk’e hakaretten br köylü hakkında soruşturma yapılıyor.Durumu Ata’ya arz ediyorlar: -Mahkemeye veriyoruz efendim, diyorlar, size küfür etmiş!..

Ata soruyor: ‘Ben ne yapmışım ona?..’

Evrakı tetkik edenler açıklıyorlar: Gazete kağıdı le sardığı sigarayı yakarken kağıt tutuşmuş da ondan!..

Bunu söyleyen milletvekiline Ata soruyor: “Siz hiç gazete kağıdı ile sigara içtiniz mi?..”

–Hayır… “Ben Trablus’da içmiştim, bilirim. Pek berbat br şey. Köylü bana küfür etmekte haklı. Hatta az bile etmiş!.. Sz bunun için mahkemeye vereceğinize, ona insan gibi sigara içmeyi sağlayın!

 Yıl 1923… Gaz Mustafa Kemal Atatürk konuşuyor: “Basının önem inkar edilemez. Memleketin medeniyet derecesi ve kamuoyunun durumu nedir? Bunu içe ve dışa anlatacak olan basındır. Basın mensuplarını korumak lazımdır. Gazeteciler Türkiye dahilinde milletin fikrin aydınlatma ve kamuoyunu açık br şeklde oluşturma çalışmalarında tamamen serbest olmalıdırlar…” 

Yıl 2022… İletişim ve Siyaset Bilim Uzmanı, Gazeteci Sedef Kabaş, demir parmaklıklar ardına atıldı!. Demokrasi Arenası’na ve bu köşenin yazarına 5 hafta süreyle ekran yasağı geldi! Sedef Kabaş’ın konuşması nedeniyle Tele-1 TV’ye yüzde 5 dar para cezası verildi! Uğur Dündar, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’ eleştirdiği için Tele-1’e ayrıca yüzde 3 dar para cezası kesilidi!.. Benzer davranışların tekrarı halinde Tele-1 ekranı 10 gün süreyle karartılacak. Yne işlenirse lisans iptaline gidilecek. Yan Tele-1’n yayın hayatı sona erecek!..

Atatürk’ün kendisine küfür eden köylüyü affedişinin ve “Basın mensuplarını korumak lazımdır. Gazeteciler, milletin fikrine aydınlatma ve kamuoyunu açık br şekilde oluşturma çalışmalarında tamamen serbest olmalıdırlar” deyişinin üzerinden neredeyse 100 yıla yakın br süre geçti. 100 yılda, 100 yıllık geriye gidişin hikayesidir bu cezalar!..”

Uğur Dündar’dan RTÜK Başkanı’na: Haddinizi bilin

Kılıçdaroğlu ve Akşener TELE1’e verilen cezayı değerlendirdi: Biz sizin yanınızdayız