100 puan alan elendi baraj altı kalan atandı

Yayın tarihi: 2 Temmuz 2021 Cuma 8:15 am - Güncelleme: 2 Temmuz 2021 Cuma 8:15 am

TCDD Taşımacılık A.Ş.’de yükselme sınavlarında yüksek not alan BTS üyeleri sözlü mülakatta elendi. 100 tam puan alan sendikalıya sözlü mülakatta 68 verildi. Baraj notu 70’in altında kalan çalışanların notu ise sözlü mülakatta artırılarak ataması gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık A.Ş.’de liyakatsizlik sınır tanımadı. Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavları sonrası Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyesi çalışanlar aldıkları yüksek notlara rağmen sözlü mülakatlarla elendi. BTS üyesi adaylardan Yücel Yüksel yazılı sınavdan 100 tam puan almasına rağmen sözlü mülakatta elendi. Baraj altı kalan çalışanlar ise sözlü mülakatla notları yükseltilerek yeni görevlerin sahibi oldu.

TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü 26 Ekim 2019’da Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavı yaptı. Yazılı sınavda BTS üyeleri yüksek puanlar aldı. Sınavdan 2 yıl sonra yeni atamalar için sözlü mülakat yapıldı. 86 kişilik listeye sadece 2 BTS üyesi girebildi. Yapılan sözlü mülakatlarda yazılı sınavda baraj sayılan 70 puanın altında puan alan adaylar sözlü mülakatta puanları artırılarak ataması yapıldı. Yazılı sınavda 88 ve üstü not alan 13 sendikalı mülakatta düşük puanlar verilmesi sonucu elendi. Baraj altı kalan 6 çalışan ise sözlü mülakatta notları artırılarak atandı.

 

Ataması yapılmayan engelli memurlardan bakanlık önünde eylem: Açık bir ayrımcılık uygulamasıdır

 

Yazılı sınavdan 100 alan ancak sözlü mülakatla elenen BTS Antep Şube Başkanı Yücel Yaşar şöyle konuştu: “15 yıldır demiryollarında Gaziantep Başpınar Lojistik Müdürlüğü’nde çalışıyorum. Lojistik bölümünde çalışıyorum. Yükselme sınavlarına girdik. Yazılı sınavda 50 soru soruldu 50’sine de cevap verdim. Tam not aldım. 2 yıldır bu mülakatı bekliyordum. Tabi bu süreçte bize boşuna beklemememiz gerektiği, BTS üyesi olduğumuz için bizi eleyecekleri zaten söyleniyordu. Mülakatta 70 puan barajı var. Ben 100 aldığım için söylenenlerden farklı olacağını düşünmüştüm. Aynı zamanda eğitimciyim. Matematik öğretmenliği mezunuyum ve eğitim bilimleri üzerine yüksek lisans yaptım. Gayet şık bir şekilde giyinerek mülakata gittik. Ancak orada da bize karşı bir tavır olduğu, bizim sınavdan geçemeyeceğimiz konuşuluyordu. Mülakata girdik. 3 soru sordular. 3’üne de detaylı doğru cevapları verdim. Ancak puanlarımız açıklandı. Direkt başarısız. 68 puan. Benim yanımda mülakattan çıktıkları zaman suratları yerde gezenler kazandılar. Bu arkadaşlar 80-90 puanla yerleştiler.”

Haklarını arayacaklarını belirten Yücel mülakatın tekrarlanmasını talep edeceklerini belirtti. Mülakat sonuçlarının sendika düşmanlığına işaret ettiğini aktaran Yücel şöyle konuştu: “Mülakatı yapanlar ve değerlendirme ölçütleri kesinlikle mülakatın yönetmeliğine aykırı. Bunun iptali ve yeniden yapılması için dilekçe vereceğiz. Bu büyük ihtimalle reddedilecek. Bu durumda bize verilecek cevaba göre hukuki süreci başlatacağız. Bu sınava 132 kişi girdi. 86 kişi alınacaktı. 86 kişinin içinde sadece 2 BTS üyesi var. Onlara da zaten 70 ile en düşük puanı vermişler. 98 puan var 96 puan var ama sendikalı olan herkesin üstünü çizmişler. Bu ülkede bu tarz şeyler çok oldu. İlk kurban ben değilim ama umarım sonuncusu olur.”

“BTS’Lİ OLDUĞUMUZ İÇİN”

Yazılı sınavdan 98 alan ama sözlü mülakatla elenen Diyarbakır BTS Şube Başkanı Süleyman Bozkurt da şunları söyledi: “Sınava gireceklerin bana ilk söylediği şey eleneceğim yönündeydi. Yazılı sınavlardan sonra mülakatların uzun süre yapılmaması üzerine dava açtım. Sözlü mülakatın 2 yıl ertelenmesiyle ilgili kurul herhangi bir açıklama yapmadı.”

BTS’li olduğu için elendiğini aktaran Bozkurt “Bu ilk değil. Daha önce de öğretmenlik sınavında benzer durum yaşandı. Üyelerimizin puanları düşürüldü. Tek nedeni BTS’li olmalarıydı. BTS üyelerinin kurum içinde yükselmesini önleyip kendilerine yakın insanları yerleştiriyorlar. Bunda AKP milletvekillerinin, Baknaların ve Saray’ın parmağı var” diye konuştu.

BTS de TCDD Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan BTS Genel Başkanı Murat Oral, “Yüksek puanlı çalışanlara yazılı sınav puanından ortalama 25 puan düşük mülakat puanı verilerek, orta düzeyde başarılı olan adayların ise yazılı puanlarının ortalama 18-20 puan üstünde mülakat puanı verilerek yapılan bu hileye, bu hukuksuzluğa inanmamız kabul edilebilir bir durum asla değildir” diye konuştu.