100 lira karşılığında bellerine bağladıkları halatla onlarca metre yukarda kar temizliyorlar

Yayın tarihi: 2 Şubat 2021 Salı 1:16 pm - Güncelleme: 2 Şubat 2021 Salı 1:58 pm

Hakkari’de yüksek binaların çatılarındaki karları temizlemek bellerine bağladıkları halatla çalışan işçiler günlük sadece 100 lira kazanıyor. İşin tehlikeli olduğunu belirten işçiler, “Çocuklarımızı geçindirmek için mecburuz” diyor.

Soğuk hava dalgası ve yoğun kar yağışı tüm yurdu etkisi altına alırken Hakkari’de geçim sıkıntısı çeken yurttaşlar, bellerine bağladıkları halatla çalışıyor. Bellerine taktıkları halatla yüksek binaların çatılarına çıkan işçiler, tonlarca ağırlıktaki kar kütlelerini kürekle kontrollü şekilde aşağı atıyor. İşçiler, temizlik işlemi için günlük 100 TL kazanıyor.

“RİSKLİ AMA MECBURUZ”

Kar temizleme işi yapan 2 çocuk babası Tahsin Er, ölümü göze alarak bu işi yaptıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Kış aylarında pek iş olmuyor. Bizler de ev ve iş yerlerinin çatılarında biriken karları temizliyoruz. İşimiz yok, mecburen riskli de olma bu işi yapıyoruz. Günümüz böyle geçiyor. Ekmeğimizi bu şekilde çıkartıyoruz. Tehlikeli bir iş olduğunu biliyoruz, ama çocuklarımızı geçindirmek için mecburuz. Günde 100 TL için çalışıyoruz”

“HARÇLIĞIMI ÇIKARIYORUM”

Hasan Akar ise her kış mevsimine binalardaki çatıları temizlediklerini ifade ederek, şunları söyledi:

“Kışın işimiz çatı temizlemek. Bankaların, özel firmaların çatıları ile kapılarında biriken karları temizliyoruz. Öğrenciyim, harçlığımı da bu şekilde çıkartıyorum. Dondurucu soğuğa rağmen bu işi yapıyoruz. Biz de geçimimizi bu işle sağlıyoruz. Günde 1- 2 çatı temizliyebiliyoruz. Çatılar çok yüksek işimiz tehlikelidir”