“10 Soros gelse bu hükumetin verdiği zararı veremez”

Yayın tarihi: 27 Ekim 2021 Çarşamba 9:42 am - Güncelleme: 27 Ekim 2021 Çarşamba 9:42 am

Gazeteci ekonomist Osman Ulagay bugünkü köşesinde Türkiye ekonomisinin geldiği noktayı yazdı.

“Halen toplam serveti 6,8 milyar dolar olan 91 yaşındaki Soros’un bugünkü profiliyle ne gücü yeter “güçlü Türkiye”yi sabote etmeye ne de böyle bir niyeti var bence. Aslında 10 tane Soros bir araya gelse bugünkü yönetimin Türkiye’ye verdiği zararı veremez.” ifadelerini kullanan Osman Ulagay’ın Dünya gazetesinde yayınlanan köşesi şu şekilde:

“Türk Lirası’nın (TL) başına gelenlerden başlayayım. Düşünebiliyor musunuz son üç yıl içinde bu ülkenin parası pul edilerek barış zamanında bir ülkeye yapılabilecek en büyük kötülük yapılmış.Bu sayede içerden bilgi alıp küpünü dövizle dolduranlar dışında kalan ve gelirini TL ile kazanan herkes büyük kayba uğramış ve enflasyon %20’lere tırmanmış ama hala “Tayyip Bey ekonomiyi iyi yönetiyor” diyenler var. Oysa Tayyip Bey’in 2018’de önce kendi icadı olan faiz teorisini dünya finans çevrelerine anlatıp onların takdirini(!) topladıktan sonra çamaşır değiştirir gibi Merkez Bankası başkanı değiştirmeye başlaması uygulanacak faizi dikte eden ilk Cumhurbaşkanı olması TL’nin bu duruma düşmesinin başlıca nedeni.”

“Ekonominin iyiye gittiğini yakın zamana kadar iş dünyasından da duyuyorduk. Doğrusunu söylemek gerekirse, devlet bankalarının enflasyonun altında kalan faizle bol keseden dağıttığı kredileri kullanıp enflasyonun başını alıp gittiği ortamda malına zam bindiren iş sahiplerinin halinden memnun olması anlaşılabilir bir şey.”

“Ne var ki, bir ülke tasarruf açığını finanse edecek dış kaynağı bulamıyorsa bu oyunu sürdüremez. Sonunda şimdi o noktaya gelindi ki, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bile suskunluğunu bozarak “döviz kurlarındaki tırmanışın reel sektörü tedirgin ettiğini” söylemek zorunda kaldı. Önceki günkü Dünya’da yer alan “Pusula kayboldu” başlıklı haberde farklı sektörlerin yetkilerinin döviz kurundaki belirsizlikten duyduğu rahatsızlık dile getiriliyordu.”

“2008 yılında ABD parasıyla 87 dolar cent eden Türk lirası şimdi 10 cent’e düşmüş durumda. Yani %89’a yakın bir değer kaybı söz konusu. Son 5 yılda uğranan kayıp da %70’i buluyor. Sayın Erdoğan’ın 2018’de kendinden menkul faiz teorisini dünyaya ifşa etmesinden sonra tekrarlanan hatalarla muazzam bir çöküş yaşandı ülkemizin parasında. Enflasyon ise tırmandıkça tırmandı ve bir kısır döngüye girildi.”

“Beraat ettiği halde hapiste tutulan Osman Kavala’nın “Sorosçu” olduğu ve Soros’un Türkiye’yi hedef alan kötü emellerine hizmet ettiği için “hapiste tutulduğu”(İç İşleri Bakanı’nın açıklaması) iddiası da bir efsane bence. 2003 yılında Davos’ta Soros ile aynı masaya oturup ondan destek istediği bilinen Sayın Erdoğan’ın şimdi Kavala’nın serbest bırakılmasını isteyen 10 ülkenin büyükelçilerini kovmak istemesi ve konuyu Soros’a bağlaması da dikkatleri saptırarak ekonomideki fiyaskoyu örtmek için bulunmuş bir kurnazlık denemesi. Halen toplam serveti 6,8 milyar dolar olan 91 yaşındaki Soros’un bugünkü profiliyle ne gücü yeter “güçlü Türkiye”yi sabote etmeye ne de böyle bir niyeti var bence. Aslında 10 tane Soros bir araya gelse bugünkü yönetimin Türkiye’ye verdiği zararı veremez.”

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ