10 milyon TL’lik Mercedes’e binen Fuat Oktay’tan pes dedirten savunma

Yayın tarihi: 29 Kasım 2020 Pazar 10:21 am - Güncelleme: 29 Kasım 2020 Pazar 10:21 am

Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşmelerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile muhalefet arasında yaşanan Mercedes tartışması damga vurdu. Oktay, “Arkadaşlar, ben Mercedes meraklısı biri değilim. lüks yaşayan biri de değilim. Devleti temsilen genel uygulamanın dışında başka bir şey söz konusu değil.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı bütçesinin görüşüldüğü toplantıya geldiği lüks makam aracı eleştirilen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Devleti temsil uygulamaları” kapsamında aracı kullandığını söyledi. Komisyonda soruları yanıtlayan Oktay, 11 Mart-22 Kasım dönemleri arasında 85 bin 913 işyerinin kapısına kilit vurduğunu açıkladı.

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe maratonu tamamlandı. Komisyonda önceki gün görüşülen Cumhurbaşkanlığı’nın 2021 Yılı Bütçe Teklifi’nin ardından bütçe için Aralık ayında TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilecek bütçe mesaisi beklenmeye başlandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, “Salgın süreci dikkate alınarak” hazırlandığını söylediği Cumhurbaşkanlığı bütçe görüşmelerinde ise “İsraf” tartışmaları yaşandı.

Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Bütçe Teklifi’nin görüşmeleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın sunumuyla başladı.

2020 yılına göre 886 milyon TL artırılarak 4 milyar 39 milyon 453 bin TL’ye ulaşan Cumhurbaşkanlığı bütçesinin 386 milyon TL’sinin Cumhurbaşkanlığı ofisleri bütçesine aktarılacağı bildirildi.

MERCEDES TARTIŞMASI

Muhalefet milletvekillerinin soru önergelerini en az yanıtlayan isimlerin arasında yer alan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda muhalefet milletvekillerinin sorularının bir bölümüne cevap verdi.

Oktay’ın, ataması yapılmayan öğretmenler, pandemide kapanan işyerleri ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’yla ilgili gelen sorulara yanıt verdiği soru-cevap bölümüne, “Mercedes” tartışması damga vurdu.

Oktay, yaklaşık değeri 10 milyon TL olduğu tahmin edilen Mercedes marka makam aracı eleştirilince, “Mercedes meraklısı değilim. Devleti temsilen genel uygulama neyse ona uyumun dışında bir şey söz konusu değil” dedi.

İMKÂNLAR ÇERÇEVESİNDE…

Oktay, Sayıştay’ın da “Türkiye’de 130 bin öğretmen ihtiyacı var” tespitiyle dikkati çektiği ataması yapılmayan öğretmenler sorunu da yok saydı. Öğretmen alımlarının bütçe kapsamında ihtiyaç doğrultusunda yapıldığını savunan Oktay, “Bu çerçevede de zaten konu eğitim olunca tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Bugün de aynı şey geçerlidir. 2021 yılında da yine bütçe imkanları ve ihtiyaçlar çerçevesinde yine gereken öğretmen atamalarıyla ilgili kadro ayrılacaktır” ifadelerini kullandı.

Bütçesi 2020 yılına göre, 50 milyon TL artırılarak 422,8 milyon TL’ye yükseltilen İletişim Başkanlığı’nın giderek genişleyen etki alanı da Oktay’a soruldu. Oktay, “Devletin iletişim alanındaki çatı kurumu” olarak nitelendirdiği İletişim Başkanlığı’yla ilgili şunları söyledi:

“İletişim Başkanlığıyla alakalı eleştiriler vardı. İletişim Başkanlığı, devletimizin tüm iletişim eylem ve stratejisinin uygulanmasında sorumluluk sahibidir. İletişim Başkanlığı, kamuoyunun ve ilgili makamların zamanında ve doğru bilgilerle aydınlatılması için gerekli bilgi akışını sağlamak ve bunların kamuoyu üzerinde etkisinin belirlenmesine ait hizmetleri yapmak görevinin gereğini yerine getirmektedir.”

ON BİNLERCE İŞYERİ KAPANDI

Oktay, pandemi döneminde kapısına kilit vuran işyeri sayısını da paylaştı. 11 Mart-22 Kasım dönemleri arasında kapanan şirket, işletme, esnaf ve sanatkar sayısı toplamının 85 bin 913 olduğunu bildiren Oktay, esnafa faiz indirimli kredi kullandırılmasını ise “Pandemi döneminde esnafa destek” olarak sundu.

MERCEDES MERAKLISI DEĞİLİM

Toplantıda en dikkati çekici tartışmalardan biri ise “Mercedes” tartışması oldu. Oktay, 10 milyon TL değerinde olduğu tahmin edilen makam aracına yönelik eleştirilere karşı şunları söyledi:

“Arkadaşlar, ben Mercedes meraklısı biri değilim. Hayatımda böyle Mercedes kullanan biri de değilim, lüks yaşayan biri de değilim. Beni evimde, kendi özel hayatımda görenler varsa özel yaşantımı bilenler varsa ne dediğimi son derece net bilirler. Tam aksine algı oluşturulmaya çalışılsa bile… Dolayısıyla, Devleti temsilen genel uygulamanın dışında başka bir şey söz konusu değil. Popülist yaklaşımları veya şov yapmayı seven biri de değilim. Dolayısıyla, şunu çıkardım, bisiklete bindim, öbürünü yaptım, vesaire yaptım… Yani bu tür hareketler de yani bu tür şov benzeri hareketler de benden beklemeyin.”