10 Ekim Gar Katliamı davasında karar çıktı. Tutuklu yargılanan 10 sanık hakkında 5 ile 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Sanıklara "insanlığa karşı suç" işlemekten ceza verilmedi.

Ankara Tren Garı’nda 10 Ekim 2015’te IŞİD’in canlı bombalarıyla 104 kişinin katledilmesine ilişkin firari sanıklar yönünden Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davada karar duruşması görüldü. Duruşmaya mağdurlar, katliamda ölenlerin aileleri, sivil toplum örgütü temsilcileri Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Sevilay Çelenk, bir kısım sanık ve avukatları katıldı. Tutuklu sanıklar ve IŞİD üyeliğiyle yargılanan veya hüküm giymiş olan tanıklar, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

MAZERET REDDEDİLDİ

Mahkeme Başkanı, bir önceki duruşmada savunması alınamayan sanık Erman Ekici’nin avukatı duruşmaya tekrar mazeret gönderdi. Mahkeme, “Yargılamayı uzatmak için mazeret gönderildi” diyerek mazereti reddetti, sanık Ekici’ye CMK’dan avukat atanmasına karar verdi.

Mahkeme Başkanı, önceki duruşmaya katılamayan katılanlara söz hakkı verdi. 10 Ekim Gar Katliamı’nda mitingde bulunan matematik öğretmeni Mehmet Murat Akçalı, her eylemde polislerin otobüsün yolunu kestiğini, kimlik araması yaptığını daha sonra ise polis aracının eylem aracının önüne geçerek eskortluk yaptığını söyleyerek “O gün Ankara’da bir tane polis yoktu. Dikkatimizi çekti ama aklımıza böyle bir katliamın tasarlanacağı gelmedi” diye konuştu.

10 Ekim Katliamı davasında karar çıkmadı! Duruşma ertelendi

'BUNLARI GÖZ ARDI EDİYORLAR'

Duruşmada söz alan ve katliamda kardeşini kaybeden Gülistan Uzan, Yaşamını yitirenlerin birçoğunun polisin gaz sıkmasıyla hayatını kaybettiğini söyledi. Olaya ilişkin aktarımlarda bulunan Uzan, "Yaralıların üzerine gaz sıktılar. Kardeşim bana gitmeden önce bir gariplik olduğunu söylemişti, çünkü yol boyunca hiç araçları durdurmamışlardı. Normalde bin kere durdururlardı, ama o gün alanda polisler bile arkaya saklanmıştı o gün bana bunları söyledi kardeşim. Kısaca o gün bile isteye katledildik. Neden bu mahkemeler, bunları göz ardı ediyor ve sorumlular yargılanmıyor. O gün orada taksicilere kadar herkes sanki bir şey biliyor ve ona göre hareket ediyordu" ifadelerini kullandı.

'EMRİ VERENLERİN İSMİNİ SÖYLEYİN'

Katliamda kızını ve kardeşini kaybeden edebiyat öğretmeni İzzettin Çevik, "Bu katliam birileri tarafından ve bir amaçla, büyük olasılıkla iktidar için menfaati için yapılan bir katliam. Benim gördüğüm derslerde, aldığım eğitimde, böyle bir katliamla iktidar yıkılır, hükümet değişir. Bu ülke değişmedi, ama 10 Ekim’le iktidar biçimi değişti. Ben maalesef artık vicdana seslenmek istemiyorum, tarihin önünde mahkemenizin pirüpak olmasını beklemiyorum, çünkü onlar da memur. Ben artık emekli bir öğretmenim, o yüzden artık daha politik konuşacağım. Benim kızımı ve bacımı öldüren bu iktidardır. Siz de maşasısınız. Eşim hala tedavi oluyor. Benim görevim iyi insan yetiştirmekti, ben burada kendime lanet ediyorum. Ben iyi insan yetiştiremedim, bu iki kardeş gelip bizi öldürdüyse ben eğitimci olarak sınıfta kaldım. Bunun sonucunda bu mahkeme de sınıfta kalacak, ben sizi yetiştiremedim. Birileri sizi kullandı, siz buradasınız onlar sarayda, gemide. Bu mahkemeyi bırakın bizle helalleşin ve bize sizi emri verenlerin isimlerini söyleyin" diye konuştu.

3 ilçede eğitime kar tatili! 3 ilçede eğitime kar tatili!

'EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILSINLAR'

Yaşananları insanlara anlattığında kendisine inanmadıklarını söyleyen Akçalı, “Polis geldi üzerimize gaz sıktı. Bir yerden sıçramadı, bayağı bayağı gaz sıktı. Kurtulanlar da şans eseri kurtuldu” dedi.

Duruşmada daha sonra katılanların beyanları alındı. Öğretmen Mehmet Murat Akçalı, "Arkadaşımla dinlenmek için oturduk ve bomba patladı. Vücudumda 20 şarapnel parçası var. Hiç tanımadığım insanlar öldü, bana siper oldular." dedi. Hastaneye pankartlarla taşındıklarını, şans eseri hayatta kaldıklarını söyleyen Akçalı, "Biz oraya bu ülkede kimse ölmesin diye gittik. Ben öğrencilerime kimsenin yaptığı yanına kar kalmadı demek istiyorum. Hukuk devleti gereğini yaptı demek istiyorum" diye konuştu.

Katılan Cevat Aktaş ise adaletin tecelli etmesini görmeye geldiklerini belirterek, "Biz adalete giden yolda artık vicdanınıza seslenmek istiyorum. Biz burada adalete giden yolda adım atacak mıyız?" ifadesini kullandı.

Katılan diğer aileler ve taraflar da katliamın suçlusu ve sorumlularının en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi. Mahkeme Başkanı, katılan beyanlarının ardından son savunmalarını yapmak üzere sanık ve avukatlarına söz verdi. Sanık avukatları, müvekkillerinin beyanlarına katıldıklarını belirterek, beraatlerini talep etti.

Beyanların alınmasının ardından, Mahkeme Başkanı, sanık Erman Ekici için atanan Ankara Barosu avukatının salonda hazır bulunmaması sebebiyle duruşmaya ara verdi. Saat 13.00'e kadar verilen aradan sonra, son olarak sanık Erman Ekici'nin savunması alındı. Sanıklara son sözlerinin sorulmasının ardından, karar verilmek üzere saat 16.00'ya kadar duruşmaya ara verildi.

10 İSME AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS, 'İNSANLIĞA KARŞI SUÇ'TAN CEZA YOK

Mahkeme, sanık savunmalarının ardından kararını açıkladı. Tutuklu 10 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Yargıtay'ın önceki kararına karşın, mahkeme 'insanlığa karşı suçtan' ceza vermedi. Erman Ekinci'ye 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

16 SANIK FİRARİ

Davada, 26 sanıktan tutuklu olan 10'u hakkında hüküm verildi, 16 sanıksa firari. Bir önceki duruşmada yakınlarını kaybedenler ve yaralılar dinlenmişti. Sanıklardan Erman Ekinci’nin avukatının 3 gün sağlık rapor aldığı için savunmasının alınamayacağını kaydeden mahkeme başkanı, diğer sanık avukatlarının da öğleden sonraki duruşmaya katılmamaları nedeniyle savunmalarını alamadığı için duruşmayı ertelemişti.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 10 Ekim saldırısıyla ilgili hazırladığı iddianame, 13 Temmuz 2016'da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmiş ve ilk duruşma 7 Kasım 2016'da görülmüştü.

Yargılama sonucu mahkeme 3 Ağustos 2018'de davayı karara bağlamış ve 9 sanığı "anayasal düzeni ihlal" suçundan birer, "100 kişiyi kasten öldürme" suçundan da 100'er kez olmak üzere toplam 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırmış, davanın firari 16 sanığı hakkındaki dosyanın da ayrılmasına hükmetmişti.

"Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılan sanık Ekici'nin ayrıca "anayasal düzeni ihlal", "100 kişiyi kasten öldürme" ve terör eyleminde yaralanan müştekileri için "öldürmeye teşebbüs" suçlarından da yargılanması için suç duyurusunda bulunulmuştu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi dosyayı bazı sanıklar yönünden kısmen bozmuştu. Ekici hakkında "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçlamasıyla kurulan mahkumiyet kararını da bozan daire, Ekici'nin "kasten öldürme" ve "insanlığa karşı suç"tan yargılanması gerektiğini belirtmişti.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama sırasında Ekici hakkındaki dava, saldırıyla ilgili firari 16 sanıklı dava ile 9 kişi hakkında açılan davaları birleştirmiş, yargılamada sanık sayısı 26'ya yükselmişti.

https://tele1.com.tr/10-ekim-davasinda-karar-durusmasi-basladi-16-isidli-hala-firari-1090478/

Kaynak: TELE1