Ankara'da 10 Ekim 2015'te 105 yurttaşın yaşamını yitirdiği katliamla ilgili Davanın karar duruşması  Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. 26 sanıktan 10'u hakkında hüküm açıklanması beklenirken 16 IŞİD'li ise hala firari. Karar duruşması 1 Temmuz'a ertelendi.

Ankara Gar Meydanı'nda 10 Ekim 2015'te meydana gelen, 103 kişinin hayatını kaybettiği 10 Ekim Ankara Gar Katliamı Davasının karar duruşması görüldü. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada yine karar çıkmadı. Duruşma 1 Temmuz 2024 saat 9.30'a ertelendi.

https://tele1.com.tr/aym-10-ekim-katliamina-iliskin-basvuruyu-kabul-edilemez-buldu-973176/

Davada, 26 sanıktan 10'u hakkında hüküm verilecek. Saldırıya ilişkin 16 IŞİD'li halen firari durumda. Geçen celselerde insanlık suçu ile yargılanan Erman Ekinci hakkında da karar verilecek. Ekinci, duruşmaya mazeret dilekçesi ileterek SEGBİS ile katıldı.

1 TEMMUZ'A ERTELENDİ

Sanık Erman Ekici'nin avukatının sağlık raporu dolayısıyla savunması alınamadı. Duruşma, karar için 1 Temmuz Pazartesi günü saat 9.30'a ertelendi.

Başlangıcında Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, “Türkiye’de yaşanmış en büyük katliam, 103 insanımız hayatını kaybetti, yüzlerce insan yaralandı. Yüzlerce meslektaşımızın yaşam hakkının korumak zorunlu bir unsudur ve TBB duruşma katılması zorunludur. Katliamda bir avukat olan Avukat Uygar Coşkun da hayatını kaybetti” diyerek duruşmaya TBB olarak katılma talebinde bulundu. Mahkeme, TBB’nin talebini kabul etti.

"IŞİDİ AKLARSINIZ"

Mahkemede söz alan Av.İlke Işık: "8 yılda mahkemeye 256 talep sunduk, Neredeyse tamamı reddedildi. Reddettiğiniz şey insanlığa karşı suçtur ve bu IŞİD'i öfkeli çocuklar olarak gören, Kobane düştü düşecek diyenlerin bakış açısıdır. İnsanlığa karşı suçu yok sayarsanız IŞİD'i aklarsınız. Sizinle çıktığımız duruşmalarda ise taleplerimizin büyük çoğunluğu reddedildi. Bu redler ülkenin en büyük katliamın yargılanmasını ve insanlığa karşı suç işlemeye yönelik talepleri reddetmek anlamına geliyor. IŞİD’in insanlığa karşı suç işlediğini kabul etmeniz neden bu kadar zor? Bu katliamda devletin, kamu görevlerinin sorumluluğunu asla görmediniz. Biz bu aşamadan sonra avukatlar olarak konuşmayacağız. Bundan sonra katılanlar konuşacak çünkü asıl söz onların. Biz cübbelerimizi bırakıp asıl yerimiz olan ailelerin yanına gidiyoruz'' dedi.

Avukatlar alkışlarla cübbelerini bırakıp ailelerin yanına geçti. Duruşma salonunda “adalet istiyoruz” sloganları atıldı. Ardından katliamda ölenlerin aileleri söz istedi.

"OĞLUMU KAYBETTİM ADALET İSTİYORUM"

Bir kişi, “Sayın başkan oğlumu kaybettim, adalet istiyorum, sizden adalet istiyorum, arkanızda yazan yazıya saygı duymanızı istiyoruz” dedi.

"SÖZ HAKKIMIZI KULLANMADAN KARAR VEREMEZSİNİZ"

Mahkeme salonunda mikrofon olmamasına duruşma salonundakiler tepki gösterdi. Mahkeme başkanı ise “Hoparlör yok” yanıtı verdi. Bunun üzerine Avukat Mehtap Coşkun Sakinci, “Biz söz hakkımızı kullanmadan, karar veremezsiniz. Bu hukuka aykırıdır. Hoparlör getirilene kadar bekleyeceğiz” dedi.

Avukat Murat Yılmaz, “Bu meseleyi çözemiyorsanız o cübbeyi çıkaracaksınız” diyerek tepki gösterdi. Mahkemeye 15 dakika ara verildi.

Katliamda kızını kaybeden Hatice Çevik, "Türkiye'nin en büyük katliamında sanık sandalyeleri boş... Sizden talebimiz içimize biraz su serpmeniz. Öyle bir karar verin ki siz de geceleri rahat uyuyabilin" dedi.

DAVAYA KATILANLAR DA KONUŞTU

EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan," Sadece bombayı patlatanlar değil, katliama yol veren herkes sorumludur. Halkın nezdinde bu suçu işleyenler ortağı olanlar mahkum olmuştur. Bu dava biz bitti demeden bitmeyecek" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Cahit Kırkazak, "10 Ekim, Erdoğan'ın rejim değişikliğinin başlangıcıydı. Bu dosyanın çıkardığı sonuç: Katil IŞİD işbirlikçi AKP" ifadelerini kullandı

Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk, "Bu devlet, bu mahkemeler tarafını defalarca belli etmiş oldu. Esas sorumlular halk nezdinde hesap vermediği sürece bu dava bitmeyecek" diye konuştu.

KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, "Miting kararını aldığımız dönem Şengal'de kadınların saçlarını taşa bağladığı, kendilerini uçuruma attığı, IŞİD'in topyekûn tüm halklara savaş açtığı bir dönemdi. Savaşa karşı bir tavır almak zorundaydık" dedi.

İBB'den Vali Gül'ün kumanya suçlamasına yanıt İBB'den Vali Gül'ün kumanya suçlamasına yanıt

Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, "İnsanın nasıl etiğe bağlı olması gerekiyorsa hakimler de insan olması nedeniyle etik bir müzakere sonucu kararı almalıdır. Bugün sizden etik kaygılarla karar almanızı istiyorum" diye konuştu.

ÇHD Genel Başkanı Av. Murat Yılmaz, "Bir cinayet bir katliam bütün yönleriyle aydınlatılamıyorsa mutlak suretle devletle ilgisi vardır. Yargı siyasi iktidara bağlıdır. Bugün bir karar vereceksiniz ve tarihte böyle anılacaksınız" ifadelerini kullandı.

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal "Eğer biz Sivas'ın hesabını sorabilseydik, Maraş katliamını yargılayabilseydik, 10 Ekim katliamı olmayacaktı. Bu dava siyasi bir dava ama siz vesayetten kurtulabilirseniz hukuki bir dava olacak" ifadelerini kaydetti.

TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, "Ankara Valiliği ve Güvenlik Şubeyle yaptığımız miting toplantılarında gariplikler vardı. Sonradan öğrendik ki bomba ihbarı varmış ve istihbarat saklanmış" dedi.

ÖHD adına Av. Nuray Özdoğan ise "Bu katliama eli uzanmış eli değmiş kim varsa peşindeyiz" diye konuştu.

Kaynak: TELE1