1 milyondan fazla kişinin sokağa indiği Fransa’da orantısız güç kullanan polislere soruşturma

Yayın tarihi: 27 Mart 2023 Pazartesi 2:10 pm - Güncelleme: 27 Mart 2023 Pazartesi 2:10 pm

Fransa’da, emeklilik yaşını kademeli olarak 64’e yükseltmeyi öngören reforma karşı başlayan gösterilerde orantısız güç kullanan polislere 17 soruşturma açıldı.

Fransa’da emeklilik yaşının 2 yıl artırılarak 64’e yükseltilmesini içeren reformun ardından halk ayaklandı. Ülke genelinde 16 Mart’tan bu yana düzenlenen protestolarda binden fazla kişi gözaltına alındı.

Fransa karıştı! 1 milyondan fazla kişi sokağa indi

17 SORUŞTURMA

Fransız kanalı BFMTV’ye açıklama yapan Ulusal Polis Soruşturma Birimi (IGPN) Başkanı Agnes Thibault-Lecuivre, emeklilik reformuna karşı ocak ayındaki ilk gösterilerden bu yana 17 adli soruşturma başlatıldığını belirtti.

Özellikle son zamanlarda polislerin arasında protestoların ilk günlerinde görülmeyen şiddette tavır değişikliğinden söz edildiğine dikkati çeken Thibault-Lecuivre, bu tavır değişikliği ve radikalleşmeye ilişkin hadiselerin kendilerine de ulaştığını söyledi.

Thibault-Lecuivre, “BRAV-M” olarak adlandırılan Çevik Kuvvet biriminden bir grup polisin 7 göstericiye hakaret ettiğine, tehditler savurduğuna ve tokat attığına ilişkin ses kayıtları konusunda, “Kaydı dinleyince bir vatandaş olarak büyük şok geçirdim. Bu suiistimaller, emniyet teşkilatı için yıkıcı oluyor ve diğer örnek polisler hakkında kötü izlenime yol açıyor.” ifadelerini kullandı.