1 Mayıs’ta yaşamını yitirenler Kazancı Yokuşu’nda anıldı

Yayın tarihi: 29 Nisan 2021 Perşembe 12:15 pm - Güncelleme: 29 Nisan 2021 Perşembe 1:12 pm

1 Mayıs 1977’de yaşamını yitirenler sendika ve meslek örgütlerinin çağrısıyla Kazancı Yokuşu’nda ve Şişhane’de anıldı.

1977 1 Mayıs’ında yaşamını yitiren 35 kişi Taksim’de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve siyasi partiler tarafından anıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Sıraselviler Caddesi’nde bir araya gelen kitli, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Bijî yek Gulan” sloganları eşliğinde Kazancı Yokuşu’na yürüdü. Anmada basın metnini DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu.

Çerkezoğlu, pandemi nedeniyle işçi ve emekçilerin karşı karşıya kaldığı sorunlara değinerek talepleri şu şekilde sıraladı:

  1. Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalıdır!
  2. Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin!
  3. Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son!
  4. İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere!
  5. Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın!
  6. İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.
  7. Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere kaynak!
  8. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın.
  9. Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!
  10. İstanbul Sözleşmesi Yaşatır. 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın!

“COVID-19’U İŞÇİ SINIFI HASTALIĞI HALİNE GETİRDİLER”

Tam kapanma sürecinde işçilerin ve emekçilerin göz ardı edilmesini eleştiren Çerkezoğlu, konuşmasında şunları da söyledi:

“Alınan bütün önlemlerden işçi sınıfı dışarıda bırakılırken, işçiler virüsle burun buruna çalışmaya mahkum ederken bir avuç sermaye karlarına kar katıyor. Bizler yoksullaşıyoruz, işsiz kalıyoruz ama sermaye sınıfı iktidarın politikaları sayesinde servetlerine servet katıyor.

Şimdi de tam kapanma önlemleri diye açıkladıkları tedbirlerde işçi sınıfı yok. Covid-19’u bir işçi sınıfı hastalığı haline getiren sermaye ve onun iktidarının politikaları aynı şekilde devam ediyor. Sözde tam kapanma dediler ama işçilerin yüzde 60’ından fazlası çalışıyor. Yarın sabah bu ülkede 16 buçuk milyon işçi işine gidecek, akşam evine gidecek. Milyonlarca işçinin toplu taşıma araçları ve servisleriyle her gün işine gidip geldiği bir tam kapanmadan söz etmek mümkün değildir.”

ANMA ŞİŞHANE’DE DE DEVAM ETTİ

Kazancı Yokuşu’ndaki anmanın ardından kitle Şişhane’ye geçerek 1989 1 Mayıs’ında hayatını kaybeden Mehmet Akif Dalcı’yı andı.