1 Mayıs kutlamasına kesilen ceza iptal edildi

Yayın tarihi: 5 Ocak 2021 Salı 5:30 pm - Güncelleme: 5 Ocak 2021 Salı 5:31 pm

Koronavirüs pandemisinde 1 Mayıs’ı kutladıkları için Halkevleri üyelerine kesilen para cezası iptal edilirken, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu dayanak gösterilerek sokağa çıkma yasağı nedeniyle para cezası verilemeyeceği belirtildi.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle 1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü evlerden kutlanmıştı. Halkevleri üyeleri ise Ankara’daki Madenci Anıtı önünde yaptıkları açıklamayla 1 Mayıs’ı karşılamıştı. Açıklamaya katılan Halkevleri üyelerine 3 bin 150’şer lira para cezası kesilmişti. Cezalara Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği’nde itiraz edildi.

Mahkeme, kesilen cezaları iptal ederken kararda şöyle denildi:

“1593 sayılı Yasanın (Umumi Hıfzıssıhha Kanunu) 72. Maddesi’nde uygulanabilecek tedbirlerin sınırlı olarak sayıldığı, söz konusu tedbirler arasında sokağa çıkma yasağı tedbirinin yer almadığı görülmektedir… Salgın veya bulaşıcı hastalıklarla mücadele kapsamında alınacak ‘maske takma tedbiri/ yükümlülüğü’, 1593 sayılı Kanununda açıkça düzenlenen zorunluluk olmadığı gibi bu tedbirlere aykırı hareket edilmesi de bu kanunda sayılan bir yasak veya zorunluluk olmadığından, ‘maske takma tedbirine aykırılık’ eylemi nedeniyle 1593 sayılı kanunun uygulanması mümkün görülmedi.”

DAHA ÖNCEDE BENZER BİR KARAR BOZULMUŞTU

Daha öncede benzer bir karar Bolu’da maske takmadığı için bekçiler tarafından durdurulan Elif Nihan İşler’in itirazında verilmişti. Bolu Sulh Ceza Hakimliği İşler’in itirazını haklı bulup cezayı kaldırmıştı. Dosya Yargıtay 19. Ceza Dairesi önüne gelmişti. Yargıtay yerel mahkemenin kararını bozarken, Cezai işlem uygulanan cadde ve ana arterlerde tıpkı radar levhası gibi maske takılması için uyarı levha ve afişleri asılması gerektiği belirtmişti. Yargıtay ayrıca polisin de maske takmayanlar hakkında idari para cezası kesemeyeceğini, polisin maske takmayan kişiyi belirleyip bunu tutanakla imza altına alarak ilgili il valiliğine göndermesi gerektiğinin altını çizmişti.