Birinci aşama tamamlanmadan milletvekilleri de aşılanmaya başladı

Yayın tarihi: 11 Şubat 2021 Perşembe 4:05 pm - Güncelleme: 11 Şubat 2021 Perşembe 5:23 pm

Koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanan aşılama sürecinde birinci aşamadaki aşılanma süreci bitmeden ikinci aşamada olan milletvekilleri aşılanmaya başladı. Vekiller, TBMM Hastanesi’nde mesai saatleri içerisinde aşı yaptırmaya başladı. TİP Milletvekili Barış Atay ise şu an için aşı yaptırmayacağını bildirerek “Risk grubu sırlamasında yerimiz gelene kadar bekleyeceğim” dedi.

Türkiye’de 14 Ocak’ta ülke genelinde başlatılan aşılama çalışmaları kapsamında ilk dozlarını olan sağlık çalışanları, 28 gün sonrası ikinci doz aşılarını olmaya başladı.

Aşı programının birinci aşamasında yaklaşık bir milyondan fazla sağlık çalışanı ilk doz aşısını olmuştu. Bugünden itibaren 70 yaş ve üzeri kişiler da sisteme tanımlandı. Aşı hakkı tanınan ve randevularını alan 70 yaş üstü kişiler, belirlenen sağlık kuruluşlarında aşılarını olmaya başladı. Bu yaş grubu da 28 gün sonra ikinci doz aşılarını olacak. Aşılama takvimi doğrultusunda, yarından itibaren ise 65 yaş ve üzeri kişilerin aşılanmasına başlanacak.

Aşılama takvimine göre birinci aşamadaki aşılanma süreci bitmeden ikinci aşamada olan milletvekilleri de bugün aşılanmaya başladı.

200 bin doz aşı kayıp

BARIŞ ATAY: SIRAMIZI BEKLEYECEĞİZ

TELE1’e konuşan Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hatay Milletvekili Barış Atay, aşı yaptırmayacağını belirterek, “Erkan Baş ve ben sıramız gelene kadar bekleyeceğiz” dedi.

MECLİS BAŞKANI ŞENTOP’TAN SAVUNMA

Meclis Başkanı Şentop aşılamayla ilgili yaptığı açıklamada, “Milletvekilleri, milletvekili oldukları için aşı yapılmayacak. Türkiye genelindeki oran yüzde 2,5-3 civarındayken, milletvekilleri arasında yüzde 30’a yakın bir oran var. Yaklaşık, virüs yaygınlığının 10 katı milletvekilleri arasında görülüyor” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN YAYIMLADIĞI AŞI TAKVİMİ İSE ŞÖYLE

Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen takvime göre, birinci aşamanın A grubunda, sağlık kurumunda çalışanlar (kamu, özel, üniversite, vakıf gibi tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencileri dahil) ile tüm eczane çalışanları (eczacı ve kalfalar dahil) bulunuyor.

Birinci aşamanın B grubunda, yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar, C grubunda ise 65 yaş ve üstü bireyler yer alıyor.

İkinci aşamada A grubunda, hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerin çalışanları bulunuyor.

Bu sektörler şu şekilde sıralanıyor:

“Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, kritik görevlerdeki kişiler, zabıta, özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, cezaevleri, eğitim sektörü (öğretmenler ve öğretim üyeleri), gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları (fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri vb), taşımacılık (SGK kayıtlarına göre) sektöründe çalışanlar.”

Bunların ardından ikinci aşamada 50-64 yaşlarındaki bireyler, üçüncü aşamada ise öncelikle kronik hastalığı olan kişilere aşı yapılacak.

Bu kişilerden ilk olarak 40-49 yaşındakiler aşılanırken, bunu 30-39 ve 18-29 yaş grubu takip edecek.

Üçüncü aşamada son olarak diğer gruplarda bulunan, sırasıyla 40-49 yaş, 30-39 yaş ve 18-29 yaşlarındakilere aşı uygulanacak.

Dördüncü aşamada ise sırası geldiği halde zamanında yaptırmayanlar aşılanacak.